Lekker 2018

 

Zoals het een brasserie betaamt: licht en ruim, rondom spiegels, strak gelakte lambrizeringen, houten (visgraat) vloer, prachtig hoog stucplafond en art decoverlichting. En natuurlijk muurbanken waarop een gonzend, kosmopolitisch puliek aan kleine tafels-met-linnen op een losse manier wordt bediend. En er smult van eerlijk geprijsde gerechten die een eeuw eerder al in de eerste Parijse brasseriën scoorden: oesters, blini's, confit de canard, choucroute, tarte tatin, crème brûlée - dat werk dus. Zo op het oog beslaat de kaart van eigenaar en gastvrouw Floor van Ede overwegend Franse klassiekers, maar die zijn door haar keuken wel in moderne jasjes gestoken; verfijnder, exclusiever en lichter van smaak. Zoals gebakken kalfsstaartstuk met ansjovisjus en olijvenmousseline, velouté van zuurkool, bloedworst en serranokruim of gésiers de canard met eendenlever, broccoli en hazelnoten. Mmm! Voor ons maakt chef-kok Emiel Bijpost een aantal échte Van Baerle-evergreens: steak tartaar met morieljemayonaise en gepocheerd ei. Het vlees uitstekend gesneden en delicaat gekruid. Nog zo'n aanrader: dun gepaneerde garnalenkroketjes met zeekraal en sjalottenmayonaise. We drinken er Viré Clessé bij (André Bonhomme, 2015), een mollige chardonnay die ook de zeebars op knolselderijcrème, groene asperges en limoen erna, alsmede de entrecote met friet en mayonaise, moeiteloos trekt. En tot slot zo'n verrukkelijk chocoladetaartje van 70 procent cacao. Puik adres!