Ik neem jullie graag mee naar Italië, mijn favoriete wijnland. De verscheidenheid van Italiaanse wijn is immens. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid aan inheemse druivenrassen die te vinden zijn in het land van de liefde, de pasta en de pizza. In Italië zijn er meer dan 500 autochtone druivenrassen te ontdekken. In elke regio vind je wijnen van regionale druivenrassen die je nergens anders ter wereld kunt proeven.
In dit artikel bespreken we de wijn Etna rosso.
De Etna rosso kent zijn herkomst op de Etna vulkaan aan de Siciliaanse oostkust, een uurtje rijden van de stad Catania.
Wijngaarden liggen tussen de 500 en 1000 meter hoogte en de bodems in dit gebied bestaan uit vulkanisch gesteente en zacht zwart vulkaanzand. Overal staan prachtige wijngaarden met Gobelet wijnstokken. Gobelet is een van de oudste manieren om een wijnstok te laten groeien. De wijnstok groeit als een klein struikje of boompje. In het Italiaanse heet dit dan ook alberello (boompje). De wijnstokken op de Etna zijn soms wel honderd jaar oud en niet aangetast door Phylloxera (een druifluis die de wortels van de wijnstokken opvreet en in de negentiende eeuw bijna alle Europese wijngaarden verwoestte). De reden dat de luis op de Etna het nakijken had, komt door het fijne vulkaanzand. Het is bijna poeder zo zacht, en de luizen, die kleine tunneltjes graven om bij de wortels te komen, werden hierin bedolven.
Etna rosso is een elegante rode wijn die een beetje vergelijkbaar is met Pinot noir. De wijn is licht van kleur, zit bomvol geur en smaak en heeft goede tannine. Etna rosso wordt gemaakt van Nerello Mascalese en vaak geblend met Nerello Cappuccio (de stoere jongen van de twee). Waar Nerello Mascalese zacht en elegant is en geurt naar kersen, is de Cappuccio de harde vuist (de druiventros lijkt op een dennenappel zo stevig) op tafel met veel kleur. Ze vullen elkaar uitstekend aan en in het glas stelt een goed exemplaar Etna rosso echt nooit teleur.
Bij Brasserie van Baerle schenken we de Etna rosso – Guardoilvento van wijnhuis Pietro Caciorgna. De oude wijnstokken waar deze wijn van gemaakt wordt, staan op de Noordzijde van de Etna vulkaan op 750 meter hoogte. De bestaat voor 100% uit Nerello Mascalese. De druiven worden handmatig geplukt en vergisten op roestvrijstaal. Na de vergisting rijpt de wijn 8 maanden op gebruikt Frans eiken en dan nog 3 maanden op fles. Het resultaat is een zachte en delicate wijn met veel rood en zwart fruit en kruidigheid. De wijn heeft veel smaak en zachte sappige tannines. Heerlijk om te drinken bij lichtere vleesgerechten, groentegerechten, pasta’s en zelfs lichte visgerechten.
Wij combineren deze wijn graag met varkenswangetjes, verse kapucijners, uien-marmelade en rode wijnjus en bij caponata van aubergine, tomaat, olijven en kappertjes, om maar twee smakelijke voorbeelden te noemen.
Salute!
Geschreven door Winespicegirl
FACTSHEET
Druif: Nerello Mascalese
Leeftijd stokken: pre-phylloxera
Bodem: zwarte vulkaangrond met vulkanisch gesteente en zand
Oogst: handmatig
Fermentatie: RVS
Rijping: 8 maanden op gebruikt Frans eiken, 3 maanden flesrijping
Bewaarpotentieel: 10 jaar
De wijnstok wordt door de wind alle kanten op geslingerd – soms zacht geaaid, soms hard en gewelddadig geschud.