WINESPICEGIRL X BRASSERIE VAN BAERLE

 

 

Het aspergeseizoen is begonnen

 

Het witte aspergeseizoen is weer begonnen. Liefhebbers van het witte goud kunnen hun hart ophalen.

 

Wat achtergrondinformatie over dit prachtige product van de natuur

 

De aspergeplant is een meerjarige plant die boven de grond te herkennen is aan groene lange takken met naaldvormige blaadjes. In de winter sterft de plant af. Het ondergrondse gedeelte van de plant vormt in de lente nieuwe stengels. Deze worden direct uit de grond geoogst. De witte asperges. Als de asperges verder groeien en boven de grond in contact komen met zonlicht verandert de kleur in groen of paars.

 

Het aspergeseizoen begint in Nederland wanneer de temperaturen in de lente omhoogschieten, dit is meestal in april, en duurt slechts twee maanden. Na 24 juni wordt er niet meer geoogst en krijgt de plant de rust om zich op te maken voor het volgende jaar.

 

Witte asperges zijn niet goedkoop. De reden hiervoor is dat het oogsten van asperges veel tijd en moeite kost. Elke stengel wordt met de hand op de goede lengte worden afgesneden.

 

Traditionele gerechten met witte asperges

 

Van oudsher worden witte asperges gegeten met ham, ei en roomboter. Er zijn vele variaties mogelijk. Bij Brasserie van Baerle zijn we dol op de asperges à la Flamande.

De witte asperges worden gekookt en geserveerd met Opperdoezer ronde aardappeltjes, kwaliteitsham of Bawykov zalm voor de liefhebber. Dit alles overgoten met gesmolten boter en ei.

Overheerlijk!

 

Aspergewijn

 

De witte asperge heeft een uitgesproken maar toch zeer verfijnde smaak. Een wijn uitkiezen bij dit product kan moeilijk lijken maar dat hoeft het zeker niet te zijn.

We gaan voor delicaat en smakelijk en zoeken naar frisse en fruitige tonen met weinig tannine en houtrijping.

 

Een frisse Riesling met rijpe fruittonen, bijvoorbeeld uit de Moezel, past mooi bij witte asperges met zalm of kreeft. Een pinot blanc schikt zich goed bij boterige sauzen en beenham. Dit jaar nieuw in het assortiment van de Brasserie is de Scheurebe uit Rheinhessen. Een kruising tussen Silvaner en Riesling met veel kruidigheid. De Scheurebe past perfect bij de botersaus met peterselie die geserveerd wordt bij de asperges à la Flamande en houdt zich staande bij zowel vlees als vis.

 

Vlak een rode wijn bij asperges zeker niet uit. Idealiter een rode wijn met rijpe fruit tonen en niet te veel tannines. Denk aan een lichtgekoelde Spätburgunder of Beaujolais.

 

Geschreven door Winespicegirl

Een frisse Riesling met rijpe fruittonen, bijvoorbeeld uit de Moezel, past mooi bij witte asperges met zalm of kreeft. Een Pinot blanc schikt zich goed bij boterige sauzen en beenham.