WINESPICEGIRL X BRASSERIE VAN BAERLE

 

 

Morgon en Fleurie – Onze favoriete Beaujolais

 

Bij Beaujolais denken we al lang niet meer alleen aan de Beaujolais nouveau, de lichte fruitige rode wijn die elk jaar op de derde donderdag van november gelanceerd wordt. -Iets wat we bij Brasserie van Baerle als ambassadeur du Beaujolais altijd graag vieren-.


Er worden vandaag de dag een heleboel serieuze Beaujolais wijnen geproduceerd waarvan elke wijnliefhebber gaat stralen. Natuurlijk hebben wij een paar favorieten maar laten we eerst kort de theorie er weer even bij pakken.


Beaujolais

 

De Beaujolais streek ligt in het midden van Frankijk aan de oostkant van het land en begint net onder de Bourgogne streek. Het gebied kan opgedeeld worden in een Noordelijk segment, waar de betere wijnen vandaan komen, en een zuidelijk deel waar de wat lichtere en fruitige wijnen vandaan komen.


Beaujolais wordt gemaakt van Gamay noir a jus blanc, deze druif brengt lichtgekleurde wijnen voort die bekend staan om fruitigheid. De wat simpelere wijnen worden gemaakt met een techniek die macération carbonique heet. Deze methode om wijn te maken zorgt voor fruitige en geurige wijnen met zachte en ronde tannines.


De Haut-Beaujolais (het noordelijk deel) heeft een bodem met veel graniet en mangaan, een samenstelling waar Gamay zeer goed gedijt. De Bas-beaujolais (het zuidelijk deel) heeft een vruchtbaardere bodem met kalk, leem en zand.


Beaujolais en de tien Cru’s 

 

De wijnen uit de Beaujolais worden geproduceerd in verschillende stijlen. De jeugdige, lichte en fruitige primeurwijnen. De Beaujolais, de Beaujolais Supérieure, Beaujolais-village en als laatst, de Beaujolais wijnen uit een van de 10 cru-gebieden.


De tien Cru’s van de Beaujolais zijn:

  • Brouilly
  • Chénas
  • Chiroubles
  • Côte de Brouilly
  • Fleurie
  • Juliénas
  • Morgon
  • Moulin-a-vent
  • Régnié
  • Saint-Amour

 

Beaujolais bij de Bras

 

Op onze wijnkaart is Beaujolais al sinds jaar en dag goed vertegenwoordigd. De Morgon van Guy Breton is een hardloper. Guy Breton is een van de vier pioniers uit het Beaujolais die de wijnbouw terug naar de natuur wilde brengen. In 1986 nam Guy het wijndomein van zijn grootvader over en begon op natuurlijke wijze wijn te maken. De vier pioniers werkten zonder zwavel, zonder pesticiden en bottelen de wijnen ongefilterd. Het resultaat mag er zijn. Zijn wijnen, waaronder de Morgon die bij ons verkrijgbaar is, stralen van zuiverheid, zijn complex en bovenal vreselijk goed drinkbaar.


Een andere Cru waar we fan van zijn is Fleurie. Deze Cru staat bekend als de meest elegante en vrouwelijke van de tien en is een leuke afwisseling op de kaart naast de boerenjongen Morgon. Wij kozen voor de Fleurie van Bernard Métrat. Oude wijnstokken zorgen voor mooie concentratie, het rode fruit is expressief, kersen-bessen-frambozen. Wat rijping op eikenhout geeft de wijn net dat beetje body. Deze wijn past geweldig bij al het lekker dat de Brasserie te bieden heeft, door alle seizoenen heen.


We hopen jullie snel te mogen verwelkomen in onze hemelse binnentuin! Salut!


Geschreven door Winespicegirl

 

De tien Cru’s van de Beaujolais:

  • Brouilly
  • Chénas
  • Chiroubles
  • Côte de Brouilly
  • Fleurie
  • Juliénas
  • Morgon
  • Moulin-a-vent
  • Régnié
  • Saint-Amour

 

Le Beaujolais Nouveau est arrivé!