WINESPICEGIRL X BRASSERIE VAN BAERLE

 

 

De Moezel – wijngebied vol historie

 

De Moezel is een interessant wijngebied met een eeuwenlange geschiedenis.
Wijncollega India bezocht de steile hellingen rondom de stad Trier en deelt hier haar bevindingen met ons.

 

Wijnbouw in de Moezel is terug te leiden naar het jaar nul toen de Romeinen wijngaarden aanlegden rondom de stad Trier.

 

Eind negentiende eeuw vierden de Moezelwijnen hoogtij. Elk vijfsterrenhotel had wijnen uit de Moezel op de wijnkaart staan, vaak voor hogere prijzen dan wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. De oorlogen die volgden maakten een einde aan dit succes. De Moezel werd het hart van de productie van zoete wijnen en er werd veel hectare wijngaard aangeplant. Er vond een shift van kwaliteit naar kwantiteit plaats.

 

Gelukkig was er in de jaren negentig van de vorige eeuw sprake van een heuse renaissance. Jonge en gepassioneerde wijnmakers startten wijnbedrijven met de droom om de Moezelwijnen in ere te herstellen. Met de traditie in de geest lag de focus op het produceren van kwalitatieve wijnen met een sterke terroir-expressie.

 

Moezelwijnen zijn te herkennen aan hun lichtvoetige karakter, alcoholpercentages van onder de 12 procent zijn de norm. Dit gaat echter niet ten koste van smaak of concentratie. Door het koele continentale klimaat rijpen de druiven langzaam en gelijkmatig, op de steile hellingen langs de Moezel krijgen de druiven genoeg zonlicht door weerkaatsing in het water. De late oogst zorgt voor druiven met veel concentratie, levendigheid en mooie knisperende zuren.

 

De bodem van het moezel gebied bestaat voornamelijk uit leisteen. Leisteen zorgt voor goede drainage van het regenwater en houdt warmte vast. Zo overleven de druiven de koele herfstdagen.

 

Van de 8800 hectare wijngaard in het Moezel gebied, is zestig procent van de aanplant Riesling. Gevolgd door Müller-Thurgau, Elbling, Pinot noir, Dornfelder en Pinot Blanc.

 

Bij Brasserie van Baerle werken we heel graag met wijnen uit het Moezel gebied. De Weissburgunder trocken die we schenken van het huis Paulinshof past geweldig bij een aantal van onze klassieke gerechten zoals het gepocheerde eitje met zalm, visgerechten met beurre blanc van mosselen en de ‘Van Baerle Aspergebox’ die afgelopen Pasen een daverend succes was. 

 

Onze Spätburgunder van het huis Regnery is een all time favourite. Heerlijk licht gekoeld, zowel in de winter als in de zomer, te combineren met een truffelquiche, tabouleh van rode biet met portobello-paddenstoelen of gewoon zomaar als aperitief op een zwoele herfstavond.

 

Geschreven door Winespicegirl

Van de 8800 hectare wijngaard in het Moezel gebied, is zestig procent van de aanplant Riesling. Gevolgd door Müller-Thurgau, Elbling, Pinot noir, Dornfelder en Pinot Blanc.