WINESPICEGIRL X BRASSERIE VAN BAERLE

 

 

Pelaverga – spicy en speciaal

 

Soms kom je een druif tegen waar je meteen dol op bent. Dit kan gebeuren op een proeverij, tijdens een etentje, of in een wijnbar. “Love at first sip” zullen we het maar noemen.

 

Zo geschiedde met de Pelaverga. Het was een doorsnee dinsdagmiddag in de Brasserie, geen vuiltje aan de lucht. Op de agenda stond het proeven van een viertal Barolo’s want het was tijd voor wat vernieuwing op de wijnkaart. Als het op wijn aankomt, kan het bij Brasserie van Baerle nooit goed genoeg zijn.

De importeur in kwestie had als extraatje de Verduno Pelaverga van Fratelli Allessandria toegevoegd aan de proeflijst, een wijnhuis waar we al heel erg fan van zijn.

 

Omdat het gaat om een lichtgekleurde wijn zonder houtrijping, besloten we deze als eerst te proeven en ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat zelfs de Barolo’s die erna kwamen een beetje in het niet vielen! Wat een knap kind onder de wijnen, die Verduno Pelaverga!

Verduno is de naam van het dorpje waar de druiven (handmatig) geplukt worden, in Piëmont tussen Turijn en Genua gelegen. De Pelaverga piccolo, groeit ook alleen dáár en is daarom zo authentiek. In 1995 verkreeg de wijn officieel de DOC status.

Na het plukken fermenteren de druifjes in roestvrijstalen vaten en ze rijpen daarna nog zes maanden door op staal of cement. Tot slot twee maanden flesrijping et voilà. Een heerlijk glas dat het liefst jong en licht gekoeld gedronken wordt.

 

Op de fles staat SPEZIALE Verduno Pelaverga. Het woord spezia betekent kruiden in het Italiaans en als je je neus in het glas steekt, begrijp je meteen waarom. Kruidigheid is het eerste wat je ruikt, waarbij zwarte peperkorrels de boventoon voeren, wat laurier, verder kersen en rozenblaadjes. Een heerlijk sappig glas dat goed te combineren valt met een lekkere pasta of risotto met bijvoorbeeld paddenstoelen. Persoonlijk zou ik hier elk moment van de dag wel een glaasje van lusten, en al helemaal als ik bij mooi weer in die oase van de Brasserie zit!

 

Salute!

 

Geschreven door Winespicegirl

FACTSHEET

Druif: Verduno Piccolo

Leeftijd stokken: 20 jaar

Ha: 2,6

Bodem: kalkhoudend en slibrijk

Oogst: handmatig half September

Fermentatie: RVS 6-8 dagen op 25-26 °C

Rijping: 5-6 maanden op RVS of cement, minstens 2 maanden flesrijping

Bewaarpotentieel: 3-4 jaar

“Een grootse wijn, wordt geboren in de wijngaard.” 

– Gian Battista Alessandria