WINESPICEGIRL X BRASSERIE VAN BAERLE

 

 

Valpolicella, Ripasso en Amarone

 

We hebben allemaal wel eens gehoord van de Italiaanse wijnen Valpolicella, Valpolicella Ripasso en Amarone. Deze drie wijnen hebben ontzettend veel met elkaar gemeen en toch is het verschil tussen die wijnen bijzonder groot.

Laten we eens een kijkje nemen naar de verschillen en overeenkomsten.

 

Veneto

 

Het Valpolicella gebied ligt in Veneto, in het Noordoosten van Italië. Het Gardameer en de stad Verona zijn belangrijke herkenningspunten. De rode wijnen Valpolicella, Valpolicella Ripasso en Amarone worden gemaakt van Corvina, Rondinella en Molinara. Van het trio heeft Corvina de beste reputatie.

 

Zover de overeenkomsten! Op naar de verschillen.

 

Valpolicella en Valpolicella Classico – waarbij Classico aangeeft dat de wijn uit het oorspronkelijke historische herkomstgebied komt- zijn rode wijnen die op een “normale” manier gemaakt worden. De druiven worden geoogst, ontsteelt, gekneusd en vergist. Daarna krijgen de wijnen houtrijping.

 

Amarone hoewel afgeleid van het woord bitter zijn de wijnen allesbehalve dat. Voor het maken van Amarone wijnen gebruikt men de appasimento techniek. Druiven worden rijp geplukt en ongeveer 4 maanden te drogen gelegd in speciale ruimtes waar de luchtcirculatie gereguleerd is. De druiven drogen in en beginnen op rozijntjes te lijken. De concentratie vergroot ontzettend. De druiven worden voorzichtig geperst en vergist. Hierna worden de wijnen opgevoed op eikenhouten vaten en naderhand rijpt de wijn nog minstens een half jaar op fles. Het resultaat is een intense wijn met een hoog alcoholpercentage.

Een lang en boeiend proces wat het prijskaartje van deze wijnen verklaart.

 

Valpolicella Ripasso

 

Valpolicella Ripasso is onlosmakelijk verbonden met Amarone. Zonder Amarone geen Ripasso!

Van de beste Valpolicella wijnen wordt uiteindelijk Ripasso gemaakt. Deze transformatie komt tot stand door een tweede vergisting in het voorjaar waarbij de pulp van de Amarone over de Valpolicella wijn wordt heen gepompt. Dit geeft extra concentratie en structuur aan de wijn.

 

Wijn en spijs

 

Bij Brasserie van Baerle zijn we natuurlijk altijd geïnteresseerd in wijn in combinatie met eten. De Ripasso van Tedeschi die bij ons op de wijnkaart staat combineren we altijd graag met bijvoorbeeld Crépinette de veau met eekhoorntjesbrood of wat dacht je van een gebraden Anjou duif in eigen jus? De Amarone is meer een wijn voor bij een heerlijk kaasplateau van gerijpte kazen of bij mooie wildgerechten, denk aan een malse hertenbiefstuk.

Salute!

 

Geschreven door Winespicegirl

Veneto

Lago di Garda – Verona

Corvina, Rondinella, Molinara

 

 

De Ripasso van Tedeschi die bij ons op de wijnkaart staat combineren we altijd graag met bijvoorbeeld Crépinette de veau met eekhoorntjesbrood of wat dacht je van een gebraden Anjou duif in eigen jus?