WINESPICEGIRL X BRASSERIE VAN BAERLE

 

Bourgogne Aligoté- uit de schaduw

 

De Aligoté heeft jarenlang in de schaduw gestaan van de koningin van de Bourgogne, de Chardonnay druif. Als kruising tussen de Pinot noir en de Gouais blanc werd deze verschoppeling geboren in 1780 en altijd als een Assepoester behandeld.

 

De beste wijngaarden werden bewaard voor de aanplant van Chardonnay en Aligoté diende tot voor kort alleen om een kir (witte wijn met scheutje crème de cassis) mee te maken.

 

Aligoté gedijt goed op de wat vruchtbaardere kleigronden en heeft een redelijk hoge opbrengst. De AOC Bourgogne Aligoté is speciaal voor de Aligoté in het leven geroepen in 1937 en sindsdien gaat de reputatie bergopwaarts. In 1998 kwam daar ook de AOC Bouzeron bij die 100% Aligoté voorschrijft.

 

Aligoté wordt vanwege de hoge zuren die de druif eigen is vaak op een frisse stijl gevinifieerd waarbij houtrijping achterwege wordt gelaten. Toch zijn er ook wijnmakers die gebruikte vaten gebruiken en dit leidt tot mooie resultaten.

 

Bij Brasserie van Baerle schenken we een parel van een Bourgogne Aligoté, die van Boyer-Martenot uit Meursault. Gemaakt door de jongste wijnmaker uit de regio, Vincent Boyer. De wijngaarden liggen net buiten Meursault op de vruchtbare bodems die de Chardonnay druif geen goed doen.

 

De druiven worden met de hand geplukt en rijpen na de vergisting een jaar op gebruikte houten vaten (de vaten zijn tussen de 4 en de 7 jaar oud). Daarna rijpt de wijn nog een jaar in beton (ei-vormig).  

 

Het is een frisse wijn die heerlijk is als aperitief maar zeker ook genoeg vulling heeft om zich staande te houden bij diverse voorgerechten zoals de Jambon Persillé met salade van doperwtjes en lichtere visgerechten.

 

Santé!

 

Geschreven door Winespicegirl

FACTSHEET

Druif: Aligoté

Productiegebied: Bourgogne

Oogst: handmatig

Fermentatie: RVS op lage temperatuur

Rijping: gebruikte houten vaten en cement

Bewaarpotentieel: 8 jaar