WINESPICEGIRL X BRASSERIE VAN BAERLE

 

 

Frappato en Catarratto – Typisch Siciliaans

 

Sicilië is een walhalla voor de wijnliefhebber. Elke hoek van het eiland heeft een geheel eigen wijncultuur die past bij de cuisine die van noord naar zuid en van west naar oost erg varieert.

 

Frappato

 

De Frappato druif is misschien wel Sicilië’s best bewaarde geheim. De druif vindt oorsprong op het eiland en is voornamelijk aangeplant in de buurt van Vittoria, de regio’s Siracuse en Ragusa.

 

Wijnen van Frappato geven geurige aroma’s van rood fruit als kersen en aardbeien, zijn floraal en licht van kleur. Het is een harmonieuze wijn die uitstekend past bij de warmere maanden van het jaar en ook in de herfst mooi past bij gerechten van het seizoen. Serveer de wijn licht gekoeld en geniet!

 

Op de kaart bij Brasserie van Baerle staat de Frappato van het huis Lamoresca, gelegen in het hart van Sicilië in het plaatsje San Michele di Ganzaria. Lokaal staat de druif bekend als Nerocapitano. Deze naam prijkt dan ook op de fles. De wijn wordt gemaakt van oude druivenstokken en er wordt handmatig geoogst in de laatste week van oktober.

 

Frappato combineert uitstekend met lichte voorgerechten en vleesgerechten. Daarnaast is dit een rode wijn die zich goed staande houdt bij visgerechten. Probeer het eens!

 

Catarratto

 

Catarratto is misschien wel de bekendste Siciliaanse variëteit. Geboren en getogen op het eiland, vind je deze druif bijna overal. Op de Etna is Catarratto, de ruggengraat van de Etna Bianco, vaak geblend met Carricante. Aan de kant van Marsala werd Catarratto van oudsher geblend met Grillo en Inzolia voor het verkrijgen van Marsala.

 

Wijn van Catarratto kenmerkt zich door aroma’s van oranjebloesem en jasmijn, citrus en wit fruit. Op Sicilië vind je twee verschillende soorten Catarratto. De gewone Catarratto en de Catarratto Lucido. De klonen zijn erg gelijkend maar de Lucido geeft kleinere druiven en een wijn die wat frisser en delicater is. De Lucido heeft ook minder amandelbitters in de afdronk.

 

Onze Catarratto is van het huis Marco de Bartoli en heet, vernoemd naar de kloon, Lucido. De wijn is fris en elegant, vol met sappige citrus en bloemige aroma’s. Drink deze wijn bij lichte visgerechten, ook heerlijk bij schaaldieren als oesters en mosselen.

 

Geschreven door Winespicegirl

Wijn van Catarratto kenmerkt zich door aroma’s van oranjebloesem en jasmijn, citrus en wit fruit.

 

Wijnen van Frappato geven geurige aroma’s van rood fruit als kersen en aardbeien, zijn floraal en licht van kleur.

 

Frappato en Catarratto – Typisch Siciliaans