Geschiedenis. Lunchen in Amsterdam!

Van succesformule naar succesformule

Zo is het begonnen: geïnspireerd door hun bezoeken aan New York waar je op elk moment van de dag kunt ontbijten, lunchen en dineren, begonnen Floor van Ede en Wilmar te Winkel in 1980 het ontbijt- en lunchrestaurant Brasserie van Baerle. Dat was een nieuw fenomeen in Nederland. Lunchen in Amsterdam, dat kon bijna nergens. Het werd meteen een groot succes.

Er volgde een golf aan publiciteit en het liep storm op Van Baerlestraat 158. De nieuwe zaak moest letterlijk en figuurlijk licht zijn: een lichte ruimte met licht eten in een lichtvoetige sfeer. Dit alles met de levendigheid van een New Yorkse hotspot en de allure van een Parijse brasserie. Sindsdien is Brasserie van Baerle – door vaste gasten al gauw ‘de Brasserie’ genoemd. Het ontbijt is vervangen door het diner. Maar om te 'lunchen in Amsterdam' is de Brasserie nog steeds een begrip.

Het succes van Brasserie van Baerle gaf de eigenaressen vleugels. In 1991 openden ze Zabars, een laagdrempelige zaak in Zuid-Europese sfeer, aan de overkant van de Brasserie. Deze inspireerde in 1995 tot een derde zaak: Le Zinc et les Dames, gespecialiseerd in de Franse regionale keuken. De vierde zaak startte in 1998 – !Zest – een fusionkeuken in de grachtengordel.

Later zijn !Zest en Le Zinc et les Dames verkocht en in 2006 is Zabars veranderd in L’Entrecôte et les Dames. In 2014 besloten de compagnons van weleer alleen verder te gaan. Sindsdien is Floor van Ede 100% eigenaar en manager van Brasserie van Baerle.