WINESPICEGIRL X BRASSERIE VAN BAERLE

 

Vernaccia di San Gimignano Tenuta le Calcinaie

 

Het is misschien wel dé witte wijn van Toscane, de Vernaccia di San Gimignano. Hoewel Toscane natuurlijk bekend staat om Bolgheri, Chianti en Brunello di Montalcino worden er uitstekende witte wijnen geproduceerd.

 

Vernaccia is een witte druif die al sinds 1276 voorkomt in geschriften en al sinds 1966 de DOCG status verwierf, tevens is het de enige witte DOCG in heel Toscane!

 

De wijn wordt geproduceerd in San Gimignano, een middeleeuws dorpje in de provincie Siena dat bekend staat als het “Manhatten van de middeleeuwen”.

 

De wijnen zijn te herkennen aan de verfrissende zuren, de zuiverheid en de aroma’s van citrus. Hoewel vaak wordt gekozen voor een frisse stijl zonder houtrijping komt gebruik van houten vaten en lie rijping steeds meer voor. De Vernaccia vind je dus ook in verschillende stijlen.

 

De Vernaccia di San Gimignano riserva van tenute le Calcinaie staat bij Brasserie van Baerle op de wijnkaart. Een complexe Vernaccia die geblend is met 10% Chardonnay. Wijnmaker Simone Santini werkt biologisch en laat de wijn maarliefst twee jaar rijpen op eigen gist. Dit zorgt voor meer structuur en vulling. Een rond glas wit dat past bij volle salades, geitenkazen en visgerechten. Combineert uitstekend bij de dagelijks wisselende vis van de markt.

 

Geschreven door Winespicegirl

FACTSHEET

Druif: 90% Vernaccia 10% Chardonnay

Productiegebied: San Gimignano

Oogst: handmatig

Fermentatie: RVS op lage temperatuur

Rijping: rvs sur lie

BIO