WINESPICEGIRL X BRASSERIE VAN BAERLE

 

 

Rode wijnen uit Toscane

 

In de vorige blog bespraken we een witte wijn uit Toscane, de Vernaccia di San Gimignano. Gemist? Je leest ‘m hier!

Vernaccia di San Gimignano is de enige witte DOCG uit Toscane. Rode wijnen met een DOCG status zijn er maarliefst 5! Namelijk Chianti Classico, Carmignano, Brunello di Montalcino, Vino Nobile dit Montepulciano en Morellino di Scansano.

Met Chianti zijn we in Nederland al sinds jaar en dag bekend. Ook Brunello en Vino Nobile is op menig wijnkaart te vinden. 

In dit blog besteden we aandacht aan het kleine broertje van de Brunello, namelijk de Rosso di Montalcino.

 

Montalcino

 

Montalcino ligt ten zuiden van Siena, een prachtig dorpje dat sinds 1600 nauwelijks veranderd is. Het dorp is wereldwijd beroemd vanwege de topwijnen die er geproduceerd worden. De Brunello di Montalcino, gemaakt van de Sangiovese grosso, een kloon van de Sangiovese kreeg in 1980 de DOCG status.

 

Brunello di Montalcino

 

Een Brunello heeft een minimale rijping van 4 jaar, waarvan 2 jaar op hout. Als de titel Riserva op de fles prijkt, heeft de wijn wel 5 jaar gerijpt waarvan 3 op houten vaten. De wijnen zijn vaak pas na 10 jaar op dronk en kunnen heel lang bewaard worden. 

Het zijn serieuze wijnen met serieuze prijzen. Honderd euro voor een fles Brunello di Montalcino is een heel normale prijs. 

Rosso di Montalcino

 

De meeste wijnhuizen di Brunello di Montalcino produceren, maken vaak ook een iets toegankelijkere rode wijn. De Rosso di Montalcino, gemaakt van dezelfde druif en volgens hetzelfde proces rijpt een à twee jaar en is sneller op dronk. Deze wijn heeft de DOC status.

Op onze wijnkaart staat de Rosso di Montalcino van Mastrojanni. De wijn rijpte 6 a 7 maanden op houten vaten en nog drie maanden op fles. Een prachtig glas met aromas van zwart fruit en pruim, veel kruidigheid, tonen van balsamico. De wijn is vol en heeft zwoele tannine.
Combineert uitstekend bij een verscheidenheid aan gerechten maar blinkt uit bij hoofdgerechten waar vlees de hoofdrol speelt. 
 

Geschreven door Winespicegirl

Montalcino

Brunello di Montalcino

Rosso di Montalcino

 

De meeste wijnhuizen die Brunello di Montalcino produceren, maken vaak ook een iets toegankelijkere rode wijn. De Rosso di Montalcino, gemaakt van dezelfde druif en volgens hetzelfde proces rijpt een à twee jaar en is sneller op dronk. Deze wijn heeft de DOC status.